Dva odlišné projevy v oblasti konečníku, se kterými se setkáváme nejčastěji. Jak se liší, kdy je potřeba je léčit či odstraňovat a kdy je naopak lepší nechat je být.

Podle statistik trpí hemoroidy až 70 % dospělé populace. Přestože jsou ostatní civilizační choroby běžným tématem hovoru, o hemoroidech toho mezi sebou sdílíme překvapivě málo. Většině dospělých proto není úplně jasné, co to vlastně „hemoroid“ je a jak ho poznají. Do ordinací proktologů potom přicházejí s kožními řasami nebo nereálnými požadavky na preventivní vymýcení veškerých hemoroidů, které doktor najde.  

Co je hemoroid a proč je důležitý?

Hemoroidy jsou běžnou a velmi potřebnou součástí anatomie konečníku. Představte si je jako polštářky naplněné krví – ve skutečnosti jde opravdu o cévní pleteně, které prokrvují celou oblast a starají se o zdraví análních tkání. Mají několik významných funkcí. 

Pomáhají na příklad při udržení kontinence. Spolu s análními svěrači přispívají k utěsnění análního kanálu a tím zabraňují úniku stolice a plynů, když to není žádoucí. Dále také ochraňují jemné stěny análního kanálu před poškozením stolicí, která jimi prochází. Hemoroidy tedy máme a chceme mít. O problému neboli hemoroidním onemocnění mluvíme až ve chvíli, kdy se „polštářky“ zvětší nebo zanítí. 

Příznaky a příčiny hemoroidních onemocnění

Že s hemoroidy není něco v pořádku poznáte rychle. Ve stolici objevíte jasně červenou krev, v oblasti konečníku cítíte podráždění, svědění, bolest, otoky, zkrátka nepohodlí, kterého si nejde nevšimnout. Mezi příčiny patří obecně vzato zvýšení tlaku na tyto cévní pletence – způsobí ho např. zácpa, namáhání při vyprazdňování, těhotenství, časté sezení nebo obezita. Nedoporučuje se také dlouhé vysedávání na toaletě. 

Podle povahy rozdělujeme hemoroidy na vnitřní, které jsou uvnitř anusu, a vnější, které se nacházejí pod kůží kolem konečníku. V případě onemocnění může hemoroid také vyhřeznout a vy ho pocítíte jako zřetelný výčnělek u konečníku.  

Kožní řasa, „hodný hemoroid“ a hemoroid, který potřebuje léčbu

Zde se dostáváme k jádru častých záměn a neporozumění v ordinacích proktologů. Ne každý výčnělek je totiž hemoroid a ne každý hemoroid potřebuje ošetřit nebo odstranit. Pokud výčnělek nebolí a nedoprovází ho žádný z příznaků, jedná se buď o chtěný hemoroid nebo kožní řasu. 

Kožní řasy jsou malé, obvykle měkké záhyby kůže kolem análního otvoru. Vznikají jako důsledek zhojení po trombóze hemoroidu nebo po jiném zánětu. Obvykle nejsou bolestivé, mohou ale znesnadňovat hygienu, svědit nebo vybízet k odstranění z estetického důvodu. Stejně tak i nezanícené, tj. „hodné hemoroidy“. To ale neznamená, že je potřeba se jich zbavit. 

Co na to říká odborník?

MUDr. Petr Sukalovský, který u nás vede laserovou proktologii, se snaží tyto neopodstatněné zákroky svým klientům rozmluvit. Konečník není obličej, tady není vyhlazená a napjatá pokožka žádoucí, obecně platí, že čím zvrásněnější sliznice je, tím pružněji se dokáže přizpůsobit procházejícímu obsahu při vyprazdňování. 
Přestože na naší klinice probíhají zákroky miniinvazivní cestou, každý zásah do těla se počítá a pokud se mu lze vyhnout, jsme pro. Podobné estetické nebo „preventivní“ zásahy totiž můžou způsobit komplikace tam, kde předtím nebyly. Své klienty se snažíme v problematice co nejvíce edukovat a podněcovat je k prevenci.

Prevence vzniku hemoroidních onemocnění 

Základem je samozřejmě životní styl se zvýšeným zaměřením na zdravou stravu, bohatou na vlákninu a pravidelnou pohybovou aktivitu, která podporuje správnou peristaltiku a udržuje v kondici cévy. Důležité jsou také správné hygienické návyky, včetně vhodné polohy při vyprazdňování. Ne nadarmo proktologové protěžují bidety, turecké záchody nebo alespoň záchodovou stoličku, díky které vykonáváte velkou potřebu v podřepu. 

Nejste si jistí, jestli už máte nebo nemáte problém? Potřebujete se poradit? 
Objednejte se na konzultaci nebo se zeptejte se pana doktora anonymně v naší online proktologické poradně:

Vstoupit do online proktologické poradny

 

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Účinkují krémy s kyselinou hyaluronovou?  – Esthé Laser Clinic

Účinkují krémy s kyselinou hyaluronovou?

Každý zná nejslavnější kyselinu kosmetického průmyslu. Její název kouká z každého krému, gelu a omlazujícího séra. Dokáže jako jedna ze složek kosmetického přípravku omladit vaši pokožku a dlouhodobě zlepšit její stav?

Fotografie ke článku Jak si vybrat vhodný opalovací krém? – Esthé Laser Clinic

Jak si vybrat vhodný opalovací krém?

SPF faktor, minerální nebo chemická ochrana, testování na zvířatech… Jistě existuje řada parametrů, podle kterých se při výběru opalovacího krému rozhodujete. Berete ale v potaz také jedno z nejdůležitějších kritérií – kompatibilitu s vaším typem pleti?

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.