SPF faktor, minerální nebo chemická ochrana, testování na zvířatech… Jistě existuje řada parametrů, podle kterých se při výběru opalovacího krému rozhodujete. Berete ale v potaz také jedno z nejdůležitějších kritérií – kompatibilitu s vaším typem pleti? 

Existují dva základní typy opalovacích krémů podle typu ochranných filtrů: krémy s fyzickými filtry a krémy s chemickými filtry. První chrání kůži pomocí bariéry minerálů a druhý UV záření nejprve pohltí a poté přemění na teplo. Pojďme se podívat, jak přesně fungují a jak je poznáte. 

Typy opalovacích krémů

Kosmetika na bázi fyzické ochrany obsahuje minerály, které vytvářejí na pokožce bariéru odrážející UV záření. Poznáte je i podle konzistence, jsou tužší, hůř se rozmazávají a na pokožce mnohdy zanechávají bílý film. 

Chemické filtry UV záření absorbují a přemění ho na na teplo. Jejich základem jsou organické sloučeniny, které vyvolávají velmi silný odpor ekologů, protože je prokázaný jejich negativní dopad na životní prostředí zejména na mořské ekosystémy. Jsou obvykle lehčí, skvěle roztíratelné a méně mastné.

Jak poznáte v obchodě, který je který?

Někdy uvádí výrobce požadovanou informaci přímo na obale, jindy vám můžou pomoci i nepřímé ukazatelé – např. informace, že produkty jsou šetrné k životnímu prostředí („reef-safe“ nebo „eco-friendly“) nebo vhodné pro citlivou pokožku („sensitive skin“ nebo „hypoallergenic“) obvykle znamená, že jde o minerální filtry.  Nasměrovat vás může také ekologický certifikát krému (např. „biodegradable“), který potvrzuje, že produkt neobsahuje škodlivé chemikálie a je biologicky odbouratelný.

Častěji si pro určení typu krému ovšem musíte nasadit brýle a zahloubat se do kompletního složení. Toto jsou klíčové ingredience, které vám pomůžou s určením:

Minerální filtry: oxid zinečnatý (Zinc Oxide), oxid titaničitý (Titanium Dioxide)

Chemické filtry: oxybenzon (Oxybenzone), oktinoxát (Octinoxate), avobenzon (Avobenzone), oktokrylen (Octocrylene), homosalát (Homosalate), octisalát (Octisalate), ensulizol (Ensulizole) 

Příklad složení na obalu

Minerální opalovací krém:
aktivní složky:
Zinc Oxide 15%, Titanium Dioxide 10%

Chemický opalovací krém:
aktivní složky:
Oxybenzone 6%, Octinoxate 7.5%, Avobenzone 3%, Octocrylene 2,5%

Základní kritérium pro výběr krému

Kromě ekologického dopadu, ceny, dostupnosti nebo hezkého designu je tu jedna neopomenutelná zásada – krém musí vyhovovat především vaší pleti, respektive jejímu typu.

Obecně lze říci, že lidé s citlivější pokožkou by měli vyhledávat spíše kosmetiku s fyzickými filtry, které jsou často šetrnější a nezpůsobují alergické reakce.

Pokud máte suchou pokožku, hledejte opalovací krémy, které kromě vhodného SPF faktoru obsahují zároveň hydratační složky jako je glycerin nebo kyselina hyaluronová. Vaší pleti také skvěle prospěje aloe vera, ceramidy, a různé oleje, například avokádový, jojobový nebo kokosový.

S mastnou nebo aknózní pokožkou je to asi nejsložitější. Lepší volbou jsou pro vás krémy s chemickými filtry, protože mají lehčí texturu, nezanechávají mastný film a méně ucpávají póry. Zvažte, při jaké aktivitě budete chemický filtr používat. Pro koupání v moři rozhodně vhodné nejsou, v některých přímořských státech jsou dokonce zakázány. Pokud chemický využíváte pro suchozemskou aktivitu v našem podnebí, riziko poškození korálových útesů nebo kontaminace vodních toků obecně je poměrně nízká. Mnoho čističek vody je také schopných si s chemickými filtry poradit.

Ať už se rozhodnete pro fyzický nebo chemický filtr, pátrejte po krémech, které jsou bez parfémů a alkoholu, neucpávají póry (označení “non-comedogenic”) nebo obsahují přísady, které problematickému typu pokožky vyloženě vyhovují (např. niacinamid neboli vitamin B3, který má protizánětlivé vlastnosti, nebo kyselina salicylová, která pomáhá uvolňovat ucpané póry).

Nejste si jistí, jakou máte pokožku? Jen pokud budete svoji kůži dobře znát, můžete o ni totiž správně pečovat. Pomůžeme lépe poznat vaši pleť a doporučíme vám nejvhodnější ochrannou kosmetiku.

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Účinkují krémy s kyselinou hyaluronovou?  – Esthé Laser Clinic

Účinkují krémy s kyselinou hyaluronovou?

Každý zná nejslavnější kyselinu kosmetického průmyslu. Její název kouká z každého krému, gelu a omlazujícího séra. Dokáže jako jedna ze složek kosmetického přípravku omladit vaši pokožku a dlouhodobě zlepšit její stav?

Fotografie ke článku Hemoroidy vs. kožní řasy – kdy jde o problém? – Esthé Laser Clinic

Hemoroidy vs. kožní řasy – kdy jde o problém?

Dva odlišné projevy v oblasti konečníku, se kterými se setkáváme nejčastěji. Ne každý výčnělek je totiž hemoroid a ne každý hemoroid potřebuje ošetřit nebo odstranit. Jak se liší hemoroid a kožní řasa, kdy je potřeba je léčit či odstraňovat a kdy je naopak lepší nechat je být?

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.