Intenzivní pulzní světlo patří mezi populární a propagované metody při odstraňování nežádoucích chloupků. Z hlediska estetické medicíny je považováno za výrazně méně účinné ve srovnání s vysokovýkonnými lasery. Jakto?

Přicházejí za námi klienti, kteří se rozhodli odložit žiletky, holicí strojky, elektrické vytrhávače chloupků i vosková plátýnka a skoncovat s chloupky elegantnějším a hlavně efektivnějším způsobem. Chceme jim nabídnout řešení, díky kterému vyřeší problém chloupků jednou provždy. Proto na naší klinice metodu IPL nenajdete. 

Při rozhodování mezi IPL a epilací laserem často hraje roli cena. Pojďme se podívat na klíčové faktory, které ukazují, proč se nakonec vždy vyplatí zainvestovat do laserového ošetření. 

Zaměřeno přesně na cíl 

Obě technologie se zaměřují na pigment melanin ve vlasových folikulech. Ideálně to znamená, že chloupek zavede teplo přímo do cibulky, to ji dokonale zničí a chloupek vypadne. Rozdíl mezi oběma metodami ovšem spočívá v přesnosti. IPL využívá širokospektrální světlo s různými vlnovými délkami, což znamená, že světlo není přesně cílené, ale rozptyluje se do okolní tkáně, což výrazně snižuje celkovou efektivitu. Naproti tomu laserové přístroje používají zcela konkrétní vlnovou délku, světlo míří přímo na chloupek a také při jeho zahřátí na požadovanou teplotu je laser mnohokrát přesnější.

Jak hluboko sahají chloupky?

IPL má omezenou schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže, což logicky brání kompletnímu zničení vlasové folikuly. Vlasové folikuly jsou zakotveny ve střední části kůže, tzv. dermis, přičemž některé jejich části mohou zasahovat až do hypodermis, což je nejspodnější vrstva kůže čili podkoží. Pro jasnější představu si popišme celou strukturu chloupku. 

To, co vyčnívá na povrch kůže a čeho bychom se často chtěli zbavit, je vlasový stvol. Přechází ve „vlasový kořen“, což je část vlasu obklopena vlasovým folikulem a sahá od vlasové cibulky k povrchu kůže. A nejhlubší částí vlasového folikulu je „vlasová cibulka“, ve které se nacházejí buňky, ze kterých chlup roste. Laser dokáže díky své specifické vlnové délce proniknout hlouběji do kůže a zaměřit se přímo na toto místo. Jakmile cibulku zničí, ona se neobnoví a chlup už nikdy nevyroste. 

Počet ošetření a dlouhodobé výsledky

Obě metody vyžadují opakování, protože fungují vždy perfektně jen na chloupky v růstové fázi. Díky přesnosti zaměření a vedení tepla se laserová epilace nemusí podstupovat tolikrát jako IPL. A jak je to s tou růstovou fází? 

Chloupky, stejně jako vlasy, nerostou všechny najednou a stejně tak najednou ani nevypadávají. To bychom totiž přece byli při běžné obnově vlasů nebo chlupů chvíli plešatí a lysí. Každý chloupek střídá tři různé fáze – růstovou, přechodovou a odpočinkovou, přičemž v každé se nachází několik týdnů až měsíců. Na různých částech těla se navíc střídání jednotlivých fází časově liší. 

Např. růstová fáze chloupku na noze trvá přibližně 4 měsíce, potom chloupek 2–4 týdny obnovuje folikul a na další 1–4 měsíce postupuje do odpočinkové fáze, ve které je starý chloupek vytlačen novým. Naproti tomu růstová fáźe chloupku obočí je dlouhá pouze 1–2 měsíce. To znamená, že zastihnout postupně všechny chloupky v růstové fázi bude trvat kratší dobu.  

Přečtěte si, jak se připravit na laserovou epilaci a jak probíhá

Po cca 6–8 laserových ošetřeních se chloupků zbavíte navždy. A když říkáme navždy, myslíme navždy. Americký federální úřad pro kontrolu léčiv udělil osvědčení na trvalou laserovou epilaci jen třem typům laserů na světě. Laser Candela GentleLase, který na klinice používáme, je jedním z nich.  

Riziko vedlejších účinků

Pro úplnost bychom ještě měli zmínit, že IPL má vyšší riziko vedlejších účinků jako jsou popáleniny, podráždění a změny pigmentace, zejména u lidí s tmavší pletí. Ve zktrace to souvisí s neschopností „cílit na pigment“ přesně, jak bylo popsáno už výše. IPL často vyhodnotí tmavší pleť, tetování, pihy nebo třeba pigmentové skvrny jako cíl a velmi snadno a pravděpodobně je poškodí. 

Představte si rozdíl. Přístroje IPL mají k dispozici jen několik přednastavených módů pro volbu intenzity pulzního světla. Zatímco u profesionálních laserů si náš zdravotnický personál sám nastavuje vhodnou energii podle kontrastu mezi kůží a chloupkem. Laserová technologie se tak dokáže lépe přizpůsobit vaší pokožce a ošetřované oblasti. 

Sečteno, podtrženo, z hlediska estetické medicíny poskytují lasery přesnější, efektivnější a bezpečnější ošetření s minimem vedlejších účinků. Ošetřujeme oblasti celého těla 

  • od těch nejmenších jako je srůstající obočí, tváře, okolí bradavek nebo podbřišek
  • přes klasické jako jsou lýtka, stehna, ruce, podpaží a linii bikin
  • až po ty rozsáhlé a velmi oblíbené u pánských klientů jako jsou např. hrudník nebo záda

Napadají vás ještě další otázky? Zeptejte se nás v naší online poradně, objednejte se na konzultaci nebo rovnou na zákrok. 

Chci se objednat na laserovou epilaci

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Účinkují krémy s kyselinou hyaluronovou?  – Esthé Laser Clinic

Účinkují krémy s kyselinou hyaluronovou?

Každý zná nejslavnější kyselinu kosmetického průmyslu. Její název kouká z každého krému, gelu a omlazujícího séra. Dokáže jako jedna ze složek kosmetického přípravku omladit vaši pokožku a dlouhodobě zlepšit její stav?

Fotografie ke článku Jak si vybrat vhodný opalovací krém? – Esthé Laser Clinic

Jak si vybrat vhodný opalovací krém?

SPF faktor, minerální nebo chemická ochrana, testování na zvířatech… Jistě existuje řada parametrů, podle kterých se při výběru opalovacího krému rozhodujete. Berete ale v potaz také jedno z nejdůležitějších kritérií – kompatibilitu s vaším typem pleti?

Fotografie ke článku Hemoroidy vs. kožní řasy – kdy jde o problém? – Esthé Laser Clinic

Hemoroidy vs. kožní řasy – kdy jde o problém?

Dva odlišné projevy v oblasti konečníku, se kterými se setkáváme nejčastěji. Ne každý výčnělek je totiž hemoroid a ne každý hemoroid potřebuje ošetřit nebo odstranit. Jak se liší hemoroid a kožní řasa, kdy je potřeba je léčit či odstraňovat a kdy je naopak lepší nechat je být?

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.