Každý zná nejslavnější kyselinu kosmetického průmyslu. Její název na vás kouká z každého krému, gelu a omlazujícího séra. Je možné, aby jako jedna ze složek kosmetického přípravku dokázala omladit vaši pokožku a dlouhodobě zlepšit její stav? 

Kyselina hyaluronová je v kosmetických produktech často propagována jako účinná látka pro vyhlazení vrásek a zlepšení hydratace pokožky. Než si nakoupíte celou řadu zázračných krémů, je dobré porozumět povaze této kyseliny, na jakém principu funguje a jaké jsou její skutečné schopnosti.

Co je to kyselina hyaluronová?

Jde o přírodní polysacharid přítomný ve všech živých organismech. Díky tomu, že skvěle váže vodu – a to dokonce až do tisícinásobku své hmotnosti – plní v těle důležité funkce. Udržuje zavodnění, pružnost a zdraví tkání. 

S rostoucím věkem bohužel produkce kyseliny hyaluronové klesá, což vede ke ztrátě hydratace pleti a tvorbě vrásek. Ideální je proto její stav doplňovat, abyste udržovali pleť stále v kondici. 

Otázka zní: Fungují krémy s kyselinou hyaluronovou? A odpověď zní: Ano, zlepší vzhled vaší pokožky, ale pouze povrchově a dočasně.

Jak funguje v kosmetice? 

Schopnost vázat vodu dělá z kyseliny hyaluronové vynikající hydratační složku. Pokožka se při neustálém používání bude na dotyk zdát hladší a jemnější, protože vytvoří jakousi ochrannou vrstvu, zadržující vodu. Jakmile ovšem kosmetiku přestanete používat, brzy se stav pleti opět ukáže ve své skutečné podobě. Jakto?

Základem je velikost molekul a místo působení

Kyselinu vyrábí fibroblasty v hlubší části kůže, tzv. dermis. Tam se také nacházejí další klíčové struktury zodpovědné za stav naší pokožky – elastinová a kolagenová vlákna. Není to náhoda. Jedině tato vrstva totiž představuje ideální výchozí pozici, ze které mohou správně působit a ve vzájemné spolupráci skutečně redukovat hluboké vrásky. 

Molekuly kyseliny hyaluronové, které se používají v kosmetice, jsou příliš velké na to, aby pronikly do dermis, kde by teprve mohly konat své dílo. Proto působí pouze povrchově. Použití nízkomolekulární formy kyseliny by bylo technologicky náročnější a mnohonásobně dražší. Navíc by tato forma ve vysokých koncentracích mohla vrchní vrstvy pokožky dráždit. 

Některé kosmetické společnosti přidávají do svých produktů fragmenty kyseliny hyaluronové s nízkou molekulární hmotností, které mohou proniknout hlouběji do pokožky než běžné velké molekuly. Tyto menší molekuly mohou podporovat hydrataci v hlubších vrstvách epidermis, ale stejně nemohou doputovat tam, kde je jich třeba, tj. do dermis.

Jak dostat kyselinu hyaluronovou do dermis?

Rozdíl mezi povrchovým roztíráním a mikroinjekční aplikací je naprosto zásadní. Tenoučkými jehlami jsme schopni dopravit kyselinou hyaluronovou přímo do dermis, kde dokáže skutečně vyplnit vrásky a zlepšit objem a strukturu pokožky. Z viditelných výsledků se můžete těšit několik měsíců až rok. Řeč je o minimálně invazivních procedurách, přičemž každá používá slavnou kyselinu v trošku jiné formě a pro trošku odlišný účel. 

Při mezoterapii má kyselina hyaluronová kromě hydratační funkce také funkci „transportu látek“. Její středněmolekulární forma dokáže totiž v preparátech udržet mix vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek a dopravit ho do střední vrstvy kůže. Takovou hloubkovou regeneraci může zajistit kdekoli v obličeji i na těle. Množství mikrovpichů jen několik milimetrů vzdálených stimuluje fibroblasty v kůži k produkci kolagenu a elastinu, které také přispějí svou troškou ke dlouhodobému zlepšení struktury a pevnosti pleti.

Při aplikaci dermálních fillerů se jedná o nízkomolekulární kyselinu hyaluronovou. Menší molekuly hyaluronu jsou totiž stabilnější a vytvoří fyzickou podporu tkání. Při zkušeném umístění dokážou vrásku „nadzdvihnout“ a vyhladit. Kožní výplně se používají především ve spodní polovině obličeje, např. na vrásky kolem koutků úst a nosoretní rýhy.

Přijďte vyzkoušet úžasný efekt slavné kyseliny k nám na kliniku. Dokážeme určit, který typ a procedura prospějí vaší pleti nejlépe. 
 

Chci omladit pomocí hylauronu

Byl pro vás tento článek přínosný?

Další články

Fotografie ke článku Jak si vybrat vhodný opalovací krém? – Esthé Laser Clinic

Jak si vybrat vhodný opalovací krém?

SPF faktor, minerální nebo chemická ochrana, testování na zvířatech… Jistě existuje řada parametrů, podle kterých se při výběru opalovacího krému rozhodujete. Berete ale v potaz také jedno z nejdůležitějších kritérií – kompatibilitu s vaším typem pleti?

Fotografie ke článku Hemoroidy vs. kožní řasy – kdy jde o problém? – Esthé Laser Clinic

Hemoroidy vs. kožní řasy – kdy jde o problém?

Dva odlišné projevy v oblasti konečníku, se kterými se setkáváme nejčastěji. Ne každý výčnělek je totiž hemoroid a ne každý hemoroid potřebuje ošetřit nebo odstranit. Jak se liší hemoroid a kožní řasa, kdy je potřeba je léčit či odstraňovat a kdy je naopak lepší nechat je být?

Fotografie ke článku Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok? – Esthé Laser Clinic

Rtěnka každý den, nebo modelace rtů jednou za rok?

Co je zdravější a co vypadá lépe? Jaké škodlivé látky můžeme najít ve složení rtěnky? Kyselina hyaluronová, která se používá pro modelaci rtů, je v těle přítomná přirozeně a navíc skvěle hydratuje. Nebylo by tedy zdravější mít smyslné rty, které je škoda líčit?

Recepce kliniky Esthé Laser Clinic

Svěřte se do péče Esthé Laser Clinic

Jsme jedni ze zakladatelů laserové estetické dermatologie v České republice. Přes 20 let se specializujeme na zákroky v oblasti laserové a estetické dermatologie a cévní chirurgie.

Soustředíme se především na neinvazivní řešení dermatologických a estetických problémů. Naše lékaři jsou zkušení profesionálové a klinika je vybavena špičkovou technologií.